Deze drie jongeren zijn de Gouden Jongerendelegees

Ieder jaar zet Freezbe, de jongerenwerking van ACLVB, jong syndicaal engagement in de kijker door drie “Gouden Jongerendelegees” te verkiezen. Glenn Jacops (25, Atlas Copco), Tiffany Coppens (30, Volvo Logistics) en Gerben Van Wayenberge (25, Colruyt) waren dit jaar de gelukkigen! Wij gingen in gesprek met hen.

Waarom besloten jullie om je te engageren voor de vakbond?

Glenn: “Vooral omdat de vakbond mij interesseerde en het ook bij mij past. Ik ben sociaal, spontaan en ik help graag de mensen. Ik wil bovendien ook graag dingen veranderen die nu minder goed gaan op het werk. Voor mij klopte dat plaatje dus.”

Gerben: “Ik was eigenlijk nog niet actief bij de vakbond. Ze hebben mij gevraagd om op te komen met de sociale verkiezingen, en uit sympathie ben ik daarop ingegaan. Ik ben ontzettend blij dat ik dat gedaan heb.“

Tiffany: “Vrienden van mij hebben in 2012 de blauwe vakbond opgericht bij Volvo Logistics en ik heb mij toen aangesloten. Bij de verkiezingen vorig jaar vroegen ze of ik mij verkiesbaar wou stellen en dat heb ik toen gedaan. Ik haalde eigenlijk onverwachts veel stemmen en werd meteen verkozen. Ik ben er dus een beetje ingerold.”

Is het de moeite waard om delegee te worden?

Tiffany: “Ik doe dat heel graag. Het is leuk om wat dichterbij de mensen te staan en hen te helpen. Ook de onderhandelingen met het management vind ik erg interessant. Over het algemeen probeer je alles te doen om de mensen te helpen, al kan je aan sommige zaken soms weinig veranderen.”

Waarom kozen jullie voor de Liberale Vakbond?

Tiffany: “Bij ACLVB kreeg ik snel hulp bij problemen. Er werd niks op de lange baan geschoven, wat bij de anderen vaker wel het geval was. Er zit bij ons echt een goeie drive en een goeie sfeer, dat is positief.”

Gerben: “Ik zie dat de rode veel harder zijn, en dat de blauwe veel meer open staan voor gesprekken om uiteindelijk tot een compromis te komen. Ik verkies die stijl van dialoog en overleg.“

Er wordt soms gezegd dat jongeren en vakbonden niet goed klikken. Hoe zien jullie dat?

Glenn: “Het probleem is dat veel jongeren niet weten wat de vakbond doet of inhoudt wanneer ze beginnen werken. Ik probeer hen daarmee te helpen door uit te leggen wat we doen en wat we voor hen kunnen betekenen. Daarnaast vertel ik hen natuurlijk ook over de mooie kortingen en de cinematickets.” (Lacht)

Gerben: “Ik vind dat een beetje een misvatting. Ik dacht eerst ook dat de vakbond mensen waren die voortdurend staken en protesteren, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Ze gaan in gesprek en ze overleggen. Nu ik er middenin sta en zie wat de vakbond allemaal doet, is mijn mening veranderd. Het zijn ook de jongeren die het later zullen moeten overnemen.”

Wat zijn de moeilijkheden voor jongeren die beginnen werken?

Tiffany: “Toen ik begon had ik na zes maanden een vast contract. Vandaag zijn er jongeren die twee jaar werken met tijdelijke contracten. Dat maakt het moeilijk. Ook de stijgende werkdruk maakt het veel moeilijker om te starten.”

Glenn: “Gewoon al werk zoeken is niet altijd even simpel. Omdat ze vaak ervaring vragen of op zoek zijn naar de juiste diploma’s. En het is natuurlijk niet gemakkelijk om de juiste keuzes te maken als je jong bent. Het is wel belangrijk dat ze iemand hebben die hun bijstaat, zodat ze hun draai vinden.”

Proberen jullie om jongeren die bij jullie starten extra te begeleiden?

Glenn: “Dat is iets wat ik echt probeer te doen. De eerste dag probeer ik om veel bij hen in te buurt te zijn voor als er problemen of vragen zijn, en ik leg hen ook uit wat er nog zit aan te komen. Ik probeer dan ook altijd om op een vriendelijke manier te laten zien dat ik echt met hen inzit, en het beste met hen voor heb.”

Tiffany: “Sowieso start de eerste dag met een introductie waarop alle vakbonden worden voorgesteld. Daarna wordt er eens bij de mensen langsgegaan om een babbeltje te slaan en hen te leren kennen. We volgen hen daarna ook op bij evaluaties, kijken of ze recht hebben op jeugdvakantie, enzovoort. We proberen hen met raad en daad bij te staan. Het is belangrijk dat ze kunnen terugvallen op iemand van de vakbond.”

Vind je rechten voor (jonge) werknemers ook belangrijk? Sluit je dan aan bij Freezbe - ACLVB Jongeren.
Ben je al lid en wil je je actief engageren? Spreek dan een afgevaardigde binnen je bedrijf aan of stuur een mailtje naar info@freezbe.be