Workshops in jouw klas?

Folder sollicatieworkshops-1.jpgDe arbeidsmarkt betreden is voor heel veel jongeren niet zo evident. Waar begin je met het zoeken naar werk? Wat betekenen al die afkortingen: VDAB, RVA, IBO, BIT? Hoe zorg je ervoor dat een werkgever je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek? Vaak is zoeken naar werk voor leerlingen een moeilijk verhaal van trial-and-error.

Maar dat hoeft niet! Wij bieden GRATIS workshops aan waarbij we jouw leerlingen begeleiden bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. We leren hen hoe ze moeten solliciteren, wat ze allemaal in orde moeten brengen na het afstuderen, waar ze op zoek kunnen gaan naar werk, enzovoort.

Download hier de brochure.

Wat bieden we aan?

Een loopbaanconsulent van de Liberale Vakbond komt bij jou in de klas een workshop geven. Onze lesgevers stellen zich neutraal op en proberen om vanuit hun eigen ervaring met werkzoekenden de jongeren wegwijs te maken op de arbeidsmarkt. Een workshop duurt ongeveer één lesuur. Afhankelijk van de beschikbare tijd kunnen er meerdere workshops gegeven worden. In de workshops staat interactie met de leerlingen centraal. We gebruiken nieuwe media, filmpjes, opdrachten, spelvormen enzovoort om de workshops boeiend en interessant te houden voor de jongeren. We kunnen deze workshops gratis aanbieden dankzij de Vlaamse Overheid. Het ondersteunen van leerlingen bij hun eerste stappen naar de arbeidsmarkt kadert in ons project ‘Focus op Talent’.
 

School gedaan, wat nu?

Deze workshop gaat over de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Wat moet je precies in orde brengen, hoe begin je met het zoeken naar werk, en waar kan je terecht voor hulp en begeleiding? Kortom, hoe begin je eraan?
 

Solliciteren: cv en motivatiebrief

Het cv is het belangrijkste instrument om een werkgever te overtuigen van je capaciteiten. Hoe stel je dit op en link je dit aan de vacature. We maken samen een cv en motivatiebrief op en geven heel wat nuttige tips mee.
 

Solliciteren: het sollicitatiegesprek

Een goede eerste indruk maken is niet evident. Daarom komen sollicitanten best voorbereid naar een sollicitatiegesprek. We overlopen veelgestelde vragen, hoe belangrijk lichaamstaal kan zijn en hoe ze zichzelf tijdens het gesprek kunnen verkopen.
 

Solliciteren in de digitale wereld

Hoe kunnen leerlingen sociale media gebruiken in hun zoektocht naar werk? Wat zijn de valkuilen en de mogelijkheden? We bekijken welke tools VDAB aanbiedt en initiëren hen in hun digitaal dossier bij VDAB. Ideaal voor tijdens de ICT-les!
 

Wat zijn je rechten en plichten als jobstudent?

Hoe zit de wetgeving rond studentenarbeid in elkaar? Hoeveel mag je werken? Wat zijn de gevolgen als je meer dan 475 uur werkt? Er bestaan heel veel misverstanden rond studentenarbeid. In deze workshop leggen we de verschillende regels en systemen duidelijk uit.
 

Arbeidsrecht en sociale zekerheid

Wat hoort er allemaal thuis in een contract? Wat staat er in een arbeidsreglement? Hoe moet je ontslag nemen? Hoe werkt dat systeem van sociale zekerheid? Wat zijn de gevolgen van zwartwerk? Allemaal vragen die heel relevant zijn voor jongeren. In deze sessie doorlopen we de regelgeving rond deze thema’s.