Wat is het verschil tussen het bruto- en nettoloon?

Op je contract staat er hoeveel je bruto verdient. Nochtans zal je dit bedrag nooit op je bankrekening ontvangen. Er gaan namelijk nog een aantal zaken van af: de bedrijfsvoorheffing en de sociale zekerheidsbijdragen.

Wat is bedrijfsvoorheffing?

Bedrijfsvoorheffing is een soort voorschot op je belastingen. Het zou erg onhandig zijn mocht je eenmaal per jaar in één keer al je belastingen moeten betalen. Daarom wordt er elke maand ongeveer 30% van je loon afgehouden als "bedrijfsvoorheffing". Je werkgever doet dit voor jou. 

Op het moment dat je je belastingen moet betalen zal je dan de verrekening ontvangen. Heb je meer aan bedrijfsvoorheffing betaald dan het bedrag dat je effectief moet betalen? Dan krijg je een deel teruggestort. Heb je te weinig bedrijfsvoorheffing betaald? Dan moet je bijbetalen.

Als er voor jou maandelijks te weinig bedrijfsvoorheffing wordt afgehouden dan kan je aan je werkgever vragen om meer af te houden.

Wat zijn sociale zekerheidsbijdragen?

Ons systeem van sociale zekerheid werkt als volgt: elke werknemer staat 13,07% van zijn brutoloon af aan de sociale zekerheid. Met dat geld worden heel wat zaken betaald: pensioenen, ziekte-uitkeringen, werkloosheidsuitkeringen, kindergeld, ... 

Hoe bereken ik mijn nettoloon?

In principe hoef je dus bedrijfsvoorheffing en de sociale bijdragen af te trekken om je nettoloon te bekomen. Alleen zijn er nog heel wat andere factoren die je in rekening moet brengen, zoals je gezinstoestand, extra-legale voordelen, maaltijdcheques, ... 

Makkelijker is om deze calculator te gebruiken.