Geloof jij één van deze mythes over studentenarbeid?

Over werken als jobstudent bestaan er heel wat misverstanden. Wellicht geloofde jij ook in één van deze mythes?

1. Je mag niet meer dan 475 uur werken!

FOUT! Dat kan wel. Alleen wordt het dan minder voordelig. Als je minder dan 475 uur werkt als jobstudent, dan betaal je minder sociale bijdragen: slechts 2,71% van je brutoloon. 
Werk je meer? Dan betaal je het normale tarief van 13,07%.

2. Als je meer dan 475 uur werkt, dan verlies je het kindergeld!

FOUT! Voor het kindergeld is er een andere regeling. Je mag maximaal 240 uur per kwartaal werken.
Werk je meer? Dan verlies je het kindergeld voor dat kwartaal. Er is wel een belangrijke uitzondering op deze regel voor de zomermaanden. Tijdens die maanden mag je namelijk een onbeperkt aantal uren werken als jobstudent.

3. Als je meer dan 475 uur werkt, dan moeten jij en je ouders meer belastingen betalen.

FOUT! Ook de belastingen hebben niks te maken met het systeem van de 475 uur. Voor de belastingen wordt er gekeken naar je inkomen. Als je meer inkomen hebt dan een bepaald maximumbedrag, dan zal je niet meer “ten laste” zijn van je ouders en zullen zij hun belastingvoordeel kwijtspelen, of moet je zelf belastingen betalen. Maar wees gerust: er zijn maar weinig jobstudenten die zodanig veel werken dat ze aan dit bedrag geraken. Je kan de bedragen terugvinden op pagina 4 van onze brochure!

4. Als jobstudent mag je onmiddellijk ontslag nemen

FOUT! Veel jobstudenten hebben het al eens gedaan: ’s ochtends naar hun werkgever gebeld om te zeggen dat ze niet meer komen werken. Alleen moet je als jobstudent ook een opzegperiode doen. Gelukkig is dit bij studentencontracten van minder dan 1 maand slechts één dag. Omgekeerd geldt hetzelfde: de werkgever moet jou nog 3 dagen opzeg laten doen of uitbetalen indien hij/zij je ontslaat. Als jobstudent heb je wel een proefperiode: beide partijen kunnen de drie eerste dagen het contract verbreken zonder gevolgen.

5. Als jobstudent heb ik geen recht op betaalde feestdagen

FOUT! Werkgevers zijn verplicht om een loon te betalen voor de feestdagen die vallen in de periode waarin je werkt. Dit geldt ook wanneer het gaat om korte-termijncontracten. Wanneer je bijvoorbeeld op maandag en woensdag werkt met een dagcontract, dan moet de werkgever je een vergoeding betalen als dinsdag een feestdag is.

folder-studentenarbeid-icon.jpgMeer info? 
Check dan zeker onze brochure studentenarbeid
Andere vragen of specifieke problemen?
Contacteer ons via facebook of per mail. Wij helpen je graag verder!